Een (ooit) kort historisch overzicht

2010

Begon wat stilletjes. Maat Herrie vond het nodig om 2 maanden op retraite te gaan.  Hij nam even letterlijk en figuurlijk afstand door met vrouw en kind naar zuid-India en Zuid-Afrika af te reizen.

De overige maten slepen tijdens zijn afwezigheid de stemmen en werkten aan de relaties (ook onderling).

Vanaf Maart 2010 schoot Maat6 als een komeet naar voren. Onder inspirerende leiding van Pepijn werden een aantal nieuwe songs ingestudeerd en een nieuw optreed fenomeen kwam tijdens de beruchte  3e helft van een van de repetitie avonden naar voren:

Maat6 neemt zich voor om te gaan zingen voor een goed doel !!!

In samenwerking met Restaurant Aangenaam in Haarlem (www.aangenaametenendrinken.nl ) en een door één van de maten ingebracht goede doel/stichting, wordt er door Maat6 een avondvullend optreden verzorgd onder het genot van een 3-gangen diner en drinken. En dit alles voor een redelijke prijs.

Sponsor Diner

  • Mooi diner, verzorgd door Aangenaam: eerlijk en heerlijk!
  • Geweldig avondvullend programma verzorgd door Maat6
  • …en dat alles met het aangename gevoel, bij te dragen aan een goed doel.

Aangenaam Verrast is een Aangenaam Succes

Op 22 juni 2010 verrasten Maat6 en restaurant Aangenaam 41 gasten met een culinaire benefietavond.
Aan het eind van de avond werd bekend gemaakt dat de avond maar liefst € 1200,- heeft opgeleverd.
Dit prachtige bedrag komt ten goede aan het onderzoek van dr. V. Verwaal, dat de Stichting Pixels tegen Darmkanker support.

Bron: www.pixelstegendarmkanker.nl


Na het zomerreces, waarin een aantal betreurenswaardige dingen zijn gebeurd, werd een tweede avond ingepland. Een van de Maat-vrouwen reist regelmatig naar India voor een project waaraan zij meewerkt.

Dinsdagavond 5 oktober 2010

Maat6 en Aangenaam slaan de handen ineen om Matra Sansthan te helpen kinderen in India te helpen. Matra Sansthan, een kleine effectieve stichting, ondersteunt een kindertehuis en een aantal scholen in Udaipur en ‘tribal’ dorpen in de omgeving.
Daarnaast ondersteunt ze enkele waterprojecten en medische Zorg in afgelegen dorpen in de heuvels rond Udaipur.
Water en scholing: de basis voor gezondheid en een betere toekomst.
Help ons te helpen!

Aangenaam Maat6

Ook deze avond leverde weer een prachtig bedrag voor het goede doel op.

De zware contractbesprekingen met het kerstspektakel Mirakels (www.mirakels.eu) dat in december 2010 in de Ruïne van Brederode in de gemeente Velsen plaatsvon, zijn succesvol afgerond. Maat6 heeft een paar fonkelende optredens verzorgd, zonder Kerst deuntjes (want daar zijn we niet zo van), maar heerlijk eigen repertoire.
Een mooi slot van 2010, dat Brederode.
 
Pre - historie:

Najaar '96

Harry warhol


Harry en Nardi, de radicale vleugel van de roemruchte Haarlemse formatie "Multiple Noise" , verlaten de groep en doen er verder het zwijgen toe.

Nardi warhol

Lente '97

Het zwijgende duo krijgt lentekriebels en Olivier (putdiepe bas uit Multiple Noise) sluit zich bij hen aan. Het drietal besluit de hulp in te roepen van vierden tot en met zesden (maar liever geen solisten). Na een heftig en streng marktonderzoek blijven er drie mensen over, die toevallig broers zijn van Harry. Hij weet ze (ondanks hun drukke werkzaamheden ) over te halen. Er gaan geruchten over royalty’s via Andorra, uitvoeringen in Arabië (dat werk).

Olivier warhol

Half '97 (48,5)

Het besluit is gevallen: zes solisten zonder dirigent gaat niet. Audities volgen. Dat er zoveel soorten dirigenten bestaan, wij wisten het niet. Enkelen slaan van zich af, terwijl anderen wild om zich heen gaan staan te zwaaien. Omdat we geen grote oefenruimte hebben vallen die af. De keus valt uiteindelijk op Pepyn Lagerwey, een rustige, vioolspelende student, en vanaf dat moment gaat het crescendo met Maat 6 veel beter.


Voorjaar '98

Specialisten bepalen, o.a. door grondoefeningen en yoga, de juistheid van de (stem)bandenkeuze. Na een onverwacht telefoontje is het dan zover: het eerste optreden, en wel in " ‘t Mosterdzaadje " te Santpoort. Dit ter vervanging van een door ziekte afgemeld klassiek gezelschap. Na afloop worden vele toeschouwers in verwarring achtergelaten. Zomaar wat reacties: "Dit was, na mijn scheiding, de mooiste dag in m’n leven." en "Zoiets hebben we nog nooit mee gemaakt." We zijn dus in ieder geval origineel bezig. Vanaf dat moment volgen er regelmatig optredens, met als voorlopig muzikaal hoogtepunt de Maat 6 "Totaal los" reeks. Steeds uitverkocht.

Rene Warhol

Voorjaar '99

De maten zijn klaar voor de volgende stap: het tweede avondvullende programma 'Verder van Huis' wordt geboren. Ter vervanging van muzikaal leider Pepijn is er versterking uit Engeland binnengevlogen: Ian Richards, een full prof, opera-zanger met een degelijke muzikale ondergrond. Nodig om alle emoties bij de mannetjes in bedwang te houden. Op 5 juni 1999 de première, in het Witte Theater, IJmuiden, het volgende hoogtepunt. Houdt het ooit op?

2000 en 2001

Ja, het houdt ooit op………De mooie, hechte maatschap bleek toch niet oneindig. Helaas: geen smeuïge details (jammer voor het Privé-publiek dat altijd op zoek is naar een bepaalde vorm van matennaaierij…). Tijdens de zeer succesvolle ‘Verder van Huis’-voorstellingen, bleek de reddingssloep simpelweg niet altijd dezelfde koers te willen varen.  

Maar er is leven na de dood en er is leven na een scheiding:  of in termen van Goeroe JC  te spreken: ‘elk nadeel heb z’n voordeel’:

  • Na hevig  speculeren is er op de legale zang markt reeds een nieuwe topper in spe aangetrokken, waardoor Maat6 nu uit 5 zangers bestaat. Marcel Hanssen van harte welkom!
  • De gemiddelde leeftijd van Maat6 is door het vertrek van de 2 oudste broertjes een stuk lager komen te liggen.
  • Het gemiddeld gewicht is toegenomen.

Marcel warhol 

En wie is dan de 6e Maat zult U zich afvragen? (later meer…….)


Voorjaar 2002 De nieuwe show werd geboren, en de titel voor de show was snel gevonden: ‘Natuurlijk!’

Uiteraard voor allerlei uitleg vatbaar: 

-        Natuurlijk   gaan we dit doen (nou ja…)

-                         wordt het ook leuk (wij zijn .nl heel leuk)

-                         zitten de liedjes nog niet helemaal (zal nooit helemaal lukken)

-                         is de zaal (200) uitverkocht (thuiswedstrijd)

-                         zingen we zonder instrumenten (is een oor een instrument?)

-                         valt er weer veel te genieten (ook voor ons)

-                         wil het oog ook wat (we zijn er in allerlei maten)

-                         zijn we anders in deze samenstelling (wat minder incestueus)

-                         zingt een ieder weer z’n rol (ja, ja ook de loverboy)

-                         zingen we nog steeds snel (diverse records snelzingen-overdekt!)

-                         omdat we gewoon PUUR zingen…….(en onbedorven).

 Maar waar was onze repetitor Iain opeens gebleven? Aan ieder goed huwelijk komt wel eens een einde. Good-angry-young man Pepijn Lagerwey, onze trainer van het 1e uur, bleek bereid als interim-coach aan de slag te gaan. Het moet gezegd: wat hij ons in korte tijd bij bracht was vakmanschap.

 Na afloop van de theatershow waren wij, de Maten, het roerend eens:

Een wervelend vernieuwend Zap-capella optreden, dat alleen nog maar beter kon worden...

Met dank aan  5e Maat Marcel, die het ongelofelijke presteerde om  4 maanden na zijn transfer, het bijna complete (nieuwe) Maat6 oeuvre erin gestampt te krijgen!

                  Blijft de vraag: wie is nu die 6e Maat??? (later…)


2002/2003

Ondanks gunstige financiële verleidingen gaf Pepijn toch de voorkeur aan een lagere gemiddelde leeftijd. Wat velen niet wisten (wij ook niet trouwens), was dat onze toekomstige trainster ook een van de bezoekers in Casca was. Niet geheel toevallig overigens, maar dit terzijde. Enkele weken later besloot Maat6 namelijk voor een primeur in zijn nog prille historie te zorgen: Met ingang van seizoen 2002-2003 zal Sarah Barrett de 1e Matin zijn, en de opvolgster worden van het illustere gezelschap Pepijn Lagerwey (Ned.) en Iain Richards (Eng.). Omdat wij internationaal denken, is het feit dat zij uit de V.S. komt eigenlijk niet zo bijzonder. Dat zij professioneel geschoold is in de V.S. èn Oostenrijk, een grote affiniteit heeft met popmuziek, een gezonde dosis Maat6 humor bezit en ook goed Nederlands spreekt des te meer.

Maat6 staat dus definitief weer op de rails of anders gezegd: de sloep vaart weer de juiste koers.

 

Wat volgt zijn enkele Café optredens waarbij de reacties van het publiek zeer lovend zijn.

Hoogtepunt vormt het optreden in De Waag in Haarlem eind November, alwaar zij voor een totaal uitverkochte gelegenheid acte de présence geven. Ditmaal geen thuiswedstrijd, maar toch een laaiend enthousiast publiek dat (als het moet) tot stilte wordt gezongen…….

 

Maat6 sloot het turbulente jaar 2002 af in, het in Haarlem wereldberoemde, Café STUDIO aan de Grote Markt. Tijdens de X-mas middag op 22 december, gingen zij een keur aan local heroes voor, met 4 weergaloos, geheel in X-mas stijl gezongen nummers.

 

Tot slot: Maar jullie zijn toch wel met zijn 6-en hè?

 

Daarvoor zult U onze verrassende nieuwe theatershow moeten komen beluisteren, en bekijken. Wij verklappen enkel, dat hij niet zingt, maar een onmisbare schakel is in onze voorstelling.

2003 en 2004

En toen was daar het jaar 2003. Het jaar van de grote doorbraak??????? Natuurlijk niet, al ging eind van 2003 (begin 2004), het 3e avondvullende programma van Maat6 "Natuurlijk!" eindelijk echt in première. De Try-Out in 2002 was een leerzame avond voor alle M6 leden geweest. En dan drukken wij ons nog zachtjes uit. 2003 is gebruikt om de hele show opnieuw in de steigers te zetten, om het geheel 'nog' perfecter te laten zijn en klinken. Alle mogelijk denkbare experts werden te hulp geroepen: Voor de zang was half 2002 Sarah reeds definitief ingeschakeld. De audiovisuele ondersteuning kwam van de meester van de film himself, de enige echte ontbrekende M6-schakel: Banno Bruntink! Tevens werd soms de hulp gevraagd van NUHR-lid Joep van Deudekom (bekend van radio en TV!), waardoor Marja Odijk steun kreeg bij haar regisseren van het altijd chaotische 'zooitje ongeregeld' Maat6. Tenslotte werd vier maal in 2003 een optreden geregeld om de stand van zaken (voeten, rug, schouders, stembanden, ogen etc. etc.) door te zingen. Deze zorgvuldige planning leidde uiteindelijk naar een wervelend, spetterend en zeer verrassend multi-media spektakel op 5 en 6 januari 2004 in het Witte Theater in IJmuiden. (Een krantenverslag vindt U elders op onze Net Stek…M6 "In het nieuws") Een werkelijk prachtige voorstelling van "Natuurlijk!", waarin de versterkte zang wederom centraal stond! 2004 ging dus knallend van start. Een solide basis voor meer??? Helaas trad er een soort windstilte op, in verband met drukke werkzaamheden in de 'échte' wereld van de Maten. Een optreden in Hoofddorp werd om die reden afgelast. Jammer, maar een juiste keuze voor dat moment. Tot overmaat van ramp besloot onze "matin" Sarah, in verband met werkuitbreiding op de Bavo koorschool in Haarlem én drukke studiebelangen, te stoppen met onze training. Wij zijn dus weer op zoek naar een nieuwe trainer. Mocht er iemand interesse hebben? Neem gerust contact op met een van de maten… Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een nóg spectaculairder M6 programma in volle gang. Maat6 ontwikkelt zich binnen een eclectisch concept, waarbij de zang weliswaar nog steeds centraal staat, maar er veel ruimte ontstaat voor ook andere vormen van (muziek-)theater. Wij houden U op de hoogte…

Het laatste M6 wapenfeit tot nu toe, was een verpletterend optreden op een festival in Enkhuizen…(zie recensie "In het nieuws"…), waarbij de mannen de publieks- en vakjuryprijs in de wacht sleepten.

2005 en 2006 Na ruim een half jaar getraind te hebben met de nieuwe trainer bleek het niet zo te vlotten met de communicatie tussen ons en Bas. Trouwens ook bij de Maten onderling was het onrustig. Veel geschuif in dagen en locaties. Het deed de trainingen geen goed. De voorbereidingen voor de show gingen verder, maar de echte inspiratie moest nog komen. We besloten om dan maar op onszelf verder te gaan, en alleen als we daar aan toe waren een interimmer uit te nodigen om met ons even de puntjes op de I te zetten. En vanwege de blijkbaar toch vertrouwde banden werd dat vaak Pepijn Lagerweij, die bovendien ook nog eens verhuisde naar Spaarndam. Wel lekker gemakkelijker allemaal. En dat stramien beviel goed.

Maat6 in Carre

En toen, ineens, was hij daar, eindelijk, na jaren van trainen, werken, schaven en beschaven. Onze grote doorbraak: Maat6 in Carré!! Het van (grond- en andere) zuiveringen bekende ingenieursbureau Wareco organiseerde daar op 13 oktober 2005 een congres vanwege de oplevering van de funderingsrenovatie van dit beroemde theater. Maat6 bracht de congresgangers vertier in passende werkkleding.

Foto van Maat6 in Carre

Begin 2006 begon er iets te broeien in Maat6. Wij zelf wisten nog nergens van, een enkele Maat daargelaten. Maar 13 april barstte een bom: Nardi gaat naar de VS. Voor tenminste 2 jaar! Had iets met zijn werk te maken. Toen hij het vertelde drong het nauwelijks tot ons door. Hoe kan dat nou? Zo maar Maat6 inruilen voor je werk! Het moet toch niet gekker worden. Enfin, je snapt, het was ernst. We hebben uiteindelijk Nard uitgewoven met een gedenkwaardig afscheidsconcert in café Middeloo.

Maat6 in Cafe MiddelooMaat6 in Cafe Middeloo 2En dan werkperikelen voor René, waarover we hier niet zullen uitweiden, maar die bij hem ook zwaar ingrepen. 2006 was zo'n jaar, waarin een heleboel ellende je overkwam. Ging niet in onze kouwe kleren zitten.

Maar Maat6 zou Maat6 niet zijn als we de draad niet zouden vasthouden en weer oppakken. Dan maar met zijn vieren. Maar we gaan door. Nee, het is niet het verhaal van de 10 kleine negertjes. Ten eerste waren we niet met zijn tienen, en ten tweede zijn we niet klein. Wij zijn hele grote negers! En we zijn niet klein te krijgen. Zo! Dat moest er even uit.

23 september heeft Maat6 een concert gegeven in het Rode Kruis Ziekenhuis ter gelegenheid van een bijeenkomst over rouwverwerking. Het was goed om te zien, hoe ons optreden menigeen ontroerde, waaronder ook onszelf. De Maten zijn immers op een leeftijd, dat ze zelf ook al het nodige meegemaakt hebben. Dat maakte het optreden, hoewel technisch allerminst volmaakt, toch tot een aangrijpend gebeuren. Mooi!

2007 En Maat6 ging door en gaat door: we willen toch weer naar een optreden toe werken. Ook al is het dan maar met zijn vieren. Oh nee, foutje. We zijn helemaal niet met zijn vieren. Behalve de vier zangers zijn daar (Natuurlijk!) ook Banno. En ook Gonny (Boekestijn), Marcel's vrouw, gaat haar sporen op Maat6 drukken als regisseur (mv). We leren elke avond, dat we met haar repeteren weer bij, ook over onszelf. En dat is soms heel indringend, maar ook buitengewoon nuttig. En toch leuk. Snappu het nog?

Zondag 18 november 2007 wordt Maat6 uitgenodigd om mee te doen aan een klein festival met het crème de la crème uit de Haarlemse korenwereld, waaronder de bekende Haarlemse mannengroep Barbers & Bishops en een koor opgericht door Cor Bakker (bekend van Paul de Leeuw) Laccorda.
De mannen van Maat6 maken een uitstekende indruk met hun ‘losse’ originele optreden in de kleine zaal van De Philharmonie. In de prachtige akoestiek komt hun “blend” goed tot zijn recht (impressie hieronder op Youtube).

2008 Zoals iedereen hebben ook de 4 leden van Maat6 hun goede voornemens. Er worden 2 data geprikt om hun nieuwe voorstelling op te voeren !!!
Na een tocht langs de verschillende theaters in de regio Haarlem, waaronder zelfs het fameuze Patronaat, komt men toch weer uit op ons ‘thuis’ theater in IJmuiden: het Witte Theater.
Op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni 2008 moet het dan eindelijk weer zover zijn…

Dat betekent vanaf januari behoorlijk repeteren en 2x in de maand theatersessies met stuurmatin Gonny en beeldmaat Banno.
Tijdens deze sessies wordt al snel duidelijk hoe de contouren van de nieuwe voorstelling er uit zullen zien. Er wordt niet meer alleen maar gezongen, er is ook steeds meer ruimte voor o.a. beeldmateriaal. Diverse nummers worden zelfs op en door instrumenten begeleid. De jongens van Maat6 proberen op deze speciale manier hun veelzijdigheid te laten zien en horen.
Een werktitel is snel gevonden: Op het verkeerde been…

Herdenkingdienst
Op 23 maart kunnen de mannen hun vocale hoogstandjes laten horen tijdens een bijzondere herdenkingsdienst voor de 5 jaar geleden omgekomen 3 Haarlemse brandweerlieden bij de Koningkerk in Haarlem. Op deze druilerige Paaszondagavond zingen zij letterlijk en figuurlijk “de sterren van de hemel” voor zeker 100 aanwezigen. Love of my Life, God Only Knows en Only You zijn  passende nummers voor dit afsluitende lustrum.

En dan nadert juni. We hebben geen moment bij EURO 2008 stil gestaan. Met een beetje pech (en geluk voor hen…) speelt het Nederlandse voetbalelftal op 21 juni zijn kwartfinale wedstrijd. We laten het op zijn beloop, want in de groep des doods kan het gemakkelijk alle kanten op.

Voor het eerst in de Maat6 historie (inmiddels zo’n 11 jaar) is er op 3 juni ook een Try Out gepland in hetzelfde Witte Theater. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Ook trainer van het eerste uur, Pepijn Lagerwey, wordt weer ingehuurd om de muzikale kronkels nog even recht te breien.

Definitieve titel voor de voorstelling: Schijnbewegingen…

De laatste loodjes zijn heel zwaar. Video opnames. Geluidsopnames.
Zoals altijd zorgen de laatste weken voor veel stress, en ook de vorderingen van onze voetbaljongens zorgen voor een lekker soort hoofdpijn.

Eén week voor de voorstellingen wordt duidelijk dat we de 2e avond moeten concurreren met het voetbal.
Een ludieke actie van René wordt door de IJmuider Courant (zie in het nieuws) opgepikt, waardoor wij plotseling voorpagina nieuws zijn omdat we besluiten de 2e avond niet door laten gaan. Fantastische PR nietwaar ?

De première op 20 juni was zeer geslaagd, hoewel de maten zelf nog de nodige verbeterpunten zien.


Schijnbewegingen

Dat extra optreden werd maar uitgesteld en uitgesteld. Sommige maten raakten al hevig ontsteld. Het bekende spreekwoord: van uitstel komt afstel werd maar al te waar.

Jammer, maar gelukkig  kwam er iets moois voor in de plaats. Maat Nardi, de “onbekende”  bekende op de poster van Schijnbewegingen,  kwam in augustus weer terug uit de U naait het Steeds van Amerika.

Dat werd hoog tijd, want een dood spoor leidt tot niets.

En………………..het was weer als vanouds. De verloren zoon gaf ons die extra prikkel die nodig is om te blijven leven.

Een heerlijk optreden in Ermelo op het VKS congres november 2008 werd een doorslaand succes. Eindelijk weer een kick! Het transport daar naar toe verdiend ook nog een noemenswaardige vermelding. Maat6 dacht slim te zijn en nam, om al het fileleed in Nederland voor te zijn, de trein naar Ermelo. Pffffff, dat werd een mensenfile op ieder station waar overgestapt diende te worden, met als hoogtepunt het NS station van Nijkerk. Toen iedereen daar vanaf het perron na drie kwartier eindelijk in de trein was gepropt, sprak Maat Herrie de legendarische woorden in de doodstille overvolle coupe:

"zijn dat jouw handen Marcel?"

Het ijs was meteen gebroken. Het werd een gezellige reis waarin goed ingezongen kon worden. Enfin, na ruim 2 uur werd het congrescentrum bereikt waar men inmiddels aan het hoofddiner was begonnen.

Maat6 Ermelo
2009

Werd het jaar van de herbezinning. Zonder trainer is het niet mogelijk om de zang- en looplijnen, de stemautomatismen en de blend te bewaken.  Marcello Zempt, ja ja alweer iemand uit het buitenland (Italië-Sardinië………….) werd aangetrokken als stemvormer. Na een zeer geslaagd eerste half jaar, waarbij M. al zijn professionele zangpedagogische kwaliteiten in de strijd moest gooien om het zooitje ongeregeld, dat Maat6 heet, in toom te houden, hadden wij het idee weer aardig op de rails te staan. In goede harmonie namen we na ons zomerreces weer afscheid van M.  Hij werd bedankt voor zijn bewezen diensten.

En dan nu op zoek naar een nieuwe trainer. We zijn er aan toe...

In de herfst van 2009 werd er contact gezocht met Pepijn Lagerwey, al 3x eerder interim-trainer.

Pepijn

Pepijn werd opnieuw bereid gevonden om een verband met ons aan te gaan. Ditmaal zal hij ons structureel gaan helpen. Hij bewerkte een aantal bestaande arrangementen en bracht hiermee nieuw leven in de brouwerij.